Η ιστορία του espresso, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Achille Gaggia. Ήταν ένας Ιταλός εφευρέτης και επιχειρηματίας που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τον καφέ. Η καινοτομία του στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και η εμπορική της υλοποίηση τη δεκαετία του 1940 έφεραν μια πραγματική επανάσταση στην παρασκευή espresso, εισάγοντας τη χαρακτηριστική «κρέμα» (crema) και το ιδιαίτερο σώμα που τον ξεχωρίζει.

Το πρόβλημα των πρώτων espresso μηχανών

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, οι μηχανές παρασκευής espresso βασίζονταν στη χρήση ατμού υπό πίεση για να πιέσουν το νερό μέσα από τον καφέ. Αυτή η μέθοδος όμως παρήγαγε ροφήματα με πικρή γεύση και έλλειψη πολυπλοκότητας, αφού το νερό περνούσε από τον καφέ σε θερμοκρασίες και πιέσεις που δεν ήταν ιδανικές.

Η καινοτομία του Achille Gaggia

Το 1938, ο Achille Gaggia, ιδιοκτήτης ενός μικρού μπαρ στο Μιλάνο, υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα τεχνολογία: το σύστημα πίεσης με έμβολο και ελατήριο (lever-piston mechanism). Αντί να χρησιμοποιείται ο ατμός, η νέα μηχανή χρησιμοποιούσε την πίεση που δημιουργούσε ο χρήστης με ένα μοχλό για να πιέσει το νερό στους 8-10 bar. Μια πίεση σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των παλιών μηχανών.

Ο Achille Gaggia συναρμολογεί τη μηχανή του — Φανταστική απεικόνιση από AI

Η γέννηση της «crema»

Το αποτέλεσμα ήταν ένας καφές με γεμάτο σώμα, ισορροπημένο άρωμα και, κυρίως, η χρυσαφένια κρέμα στην επιφάνεια. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό του espresso. Στην εποχή του Gaggia, η κρέμα αυτή διαφημίστηκε ως «caffè crema». Ήταν ένας νέος τύπος καφέ που τράβηξε αμέσως την προσοχή του κοινού.

Η ίδρυση της εταιρείας Achille Gaggia

Το 1947, ο Gaggia ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία του και ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή των μηχανών espresso. Το πρώτο μοντέλο για οικιακή χρήση κυκλοφόρησε το 1952, φέρνοντας τη δυνατότητα παρασκευής espresso με crema σε καφετέριες αλλά και νοικοκυριά σε όλη την Ιταλία — και αργότερα, στον κόσμο.

Κληρονομιά

Η επιρροή του Achille Gaggia δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό της μηχανής. Ήταν ο θεμελιωτής μιας νέας κουλτούρας καφέ, που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη εποχή του espresso και του τρίτου κύματος καφέ. Η μηχανή του άλλαξε το τοπίο της καφεστίασης, ενώ η αισθητική και μηχανική της αποτελούν ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού καφέ.

Από Θάνος

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός και ζω στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την οικογένειά μου, αγαπώ τα σκυλιά, τον καφέ και τις βόλτες στην Παραλία με λιακάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπρικιπαίδεια
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.